Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Át- és visszakeresztelt brit minisztérium

MTI
2005.05.13. 17:44
Visszakeresztelték régi nevére a brit Kereskedelmi és Ipari Minisztériumot, amely egy hétre a Termelékenység, az Energia és az Ipar ügyeivel foglalkozó tárca nevet vette fel. A visszaállást Tony Blair miniszterelnök rendelte el, a miniszter, Alan Johnson kérésére.

A tárca felelősét nem az új névben meghatározott tartalom, hanem a belőle alakított betűszó hangalakja töltötte el aggodalommal. A Department for Productivity, Energy and Industry rövidítése ugyanis kimondva az angol penis (pénisz) vagy dippy (lökött) szavakra hasonlít.

Az átkeresztelés amúgy sem aratott sikert. A brit gyárosok, ismerte el Alan Johnson a The Financial Timesnak nyilatkozva, "korporativistának" minősítették a rövid éltű új nevet, és "a szakszervezetek sem voltak elragadtatva".

A régi név visszavételéhez "csak egy ember kell csavarhúzóval", aki kicseréli a minisztérium kapujánál felszerelt táblát - mondta a miniszter a lapnak. A The Financial Times becslése szerint az átkeresztelés viszont hatjegyű számba került - természetesen font sterlingben, ami forintban kifejezve már nyolcjegyű lenne.