Jelentősen csökkent a szlovák infláció

MTI
2005.05.20. 10:35
Szlovákiában áprilisban 0,2 százalékos volt a havi és 2,5 százalékos a tizenkét havi infláció az EU-szabvány szerint számolva, jelentették a szlovák statisztikai hivatalban pénteken. Márciusban, ugyancsak EU-szabvány szerint számolva, átlagosan 0,1 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak, és 2,3 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban. Tavaly áprilisban 7,8 százalékos volta tizenkét havi infláció az EU-szabvány szerint.

Szlovákiában a tizenkét havi infláció áprilisban 2,7 százalékra gyorsult a hazai norma szerint számolva a márciusi 2,5 százalékról. Év végére a központi bank célja 3,5 százalék, plusz-mínusz 0,5 százalékpontos tűréssel. Márciusig az infláció kilenc hónapon át csökkent. Tavaly decemberben 5,9 százalékos, tavaly áprilisban 8,0 százalékos volt a tizenkét havi fogyasztóiár-infláció a hazai szabvány szerint számolva.

Elemzők egyelőre nem látnak hamaros lehetőséget további kamatcsökkentésre, mert az infláció kissé erősödik, a korona év eleji nagy felértékelődése azóta visszafordult, és a gazdasági növekedés, bár lassult, továbbra is erős, meghaladja az idei előrejelzéseket.

A bank február végén újabb egy százalékponttal 3,00 százalékra csökkentette irányadó kamatát, a kéthetes repót, a szlovák korona drágulása miatt, de azóta nem változtatott a kamatszinten, annál is kevésbé, mert - az általános kelet-európai irányzattal összhangban - a szlovák korona azóta elvesztette idei nyereségeit.

A Szlovák Nemzeti Bank tavaly tavasszal és novemberben négy lépésben összesen 2,0 százalékponttal 4,00 százalékra csökkentette irányadó kamatát, mindannyiszor a felértékelési nyomás elhárításával indokolva az enyhítést. A kamatszintet változatlanul hagyó legutóbbi, április végi bankdöntés indoklásában azt írták, hogy figyelembe vették az infláció jövőre, legkésőbb a második félévben várható gyorsulását is.