Mátyás
-6 °C
1 °C

Túl drága a nikkel

MTI
2005.05.23. 09:53
A világ legnagyobb nikkeltermelője, az orosz Norilsk Nickel szerint tarthatatlan a nikkel jelenlegi magas ára a szabadpiacon, annak ellenére, hogy a cégnek nincs semmilyen további tartaléka, amelyet piacra dobhatna, hanem folyamatos termelését értékesíti. " Nem gondoljuk, hogy a jelenlegi ár fenntartható, és emiatt erősen aggódunk is" - mondta a Norilsk Nickel fő piacelemzője, Dmitrij Riskov hétfőn. Nem bocsátkozott becslésbe arra nézve, meddig süllyedhet a nikkel ára.

A nikkel az év eleje óta 12 százalékkal drágult a Londoni Fémtőzsdén (LME), tonnánként 15.900 dollárra, a tartalékok alacsony szintje és a kínai kereslet gyors növekedése miatt. A Norilsk Nickel, saját becslése szerint, az idén várhatóan 242.500 tonna nikkelt termel, rézből pedig 440-450 ezer tonna között várható a termelés, mondta Riskov. Hozzátette: a nikkeltermelésben semmilyen irányban nem várható meglepetés.

A Norilsk Nickel tavaly 243 ezer tonna nikkelt és 447 ezer tonna rezet termelt. Nikkelből a világtermelés 20 százalékát adja, rézből a 3 százalékát. Tavaly a Norilsk Nickel nikkeleladásainak 17,5 százaléka Ázsiába került, 2000-ben még csak 5 százalékos volt az ázsiai országok aránya. Az ázsiai országok aránya várhatóan az idén is tovább nő, mondta Riskov.