Emőke
-4 °C
9 °C

Gyengébben nyitott a forint a bankközi devizapiacon

MTI
2005.05.24. 10:26

A forint kedden reggel gyengében nyitott a bankközi devizapiacon, az euróval 253,50/60 forinton kereskedtek, 80 fillérrel erősebben a 252,70/80 forintos hétfő délutáni árfolyamnál.

A dollár gyakorlatilag a hétfő délutáni árfolyamon nyitott, reggel 201,30/45 forinton jegyezték az amerikai valutát. A Magyar Nemzeti Bank hétfőn közzétett inflációs jelentéséből a piacon arra a következtetésre jutottak, hogy számítani lehet további kamatcsökkentésre is. Korábban általános volt az a vélekedés, hogy az év végére 7 százalékon megáll jegybanki alapkamat, most azonban úgy vélik, hogy az infláció csökkenése ez alá is engedheti az alapkamatot. A nap folyamán a dollár erősödését és a forint kismértékű gyengülését várják.

A bankok ma döntenek arról, mekkora összeg lekötését hosszabbítják meg a szerdán lejáró 646 milliárd forintból a jegybank kéthetes betétjében. A jegybankban jelenleg rekordösszegű, 1.089 milliárd forintot kitevő banki betétet van, ami még évi 7,50 százalékos kamatot fizet. Mától azonban a kéthetes jegybanki betéti kamat évi 7,25 százalékra csökkent, és lehet, hogy emiatt, valamint a májusi tartalékolási periódus közelgő vége következtében kevesebb betétet kötnek le újra. A három hónapos diszkont-kincstárjegy mai aukciójára 35 milliárd forintnyit ajánl fel az Államadósság Kezelő Központ. A kereskedők szerint kelendő lesz az állampapír, az aukciós átlaghozam valószínűleg alatta marad a hétfői 7,26 százalékos másodpiaci referenciahozamnak.