Alfréd
-2 °C
2 °C

Sorozatosan megszegik a stabilitási paktumot az EU-tagok

euractiv.hu
2005.05.25. 10:01

Az eurózóna eddigi legmagasabb költségvetési deficitje sokkolja az Európai Uniót: Lisszabonban 6,83 százalékos hiánnyal számolnak. José Socrates miniszterelnök rendkívüli kormányülést hívott össze a szükséges intézkedések megvitatására.

A pénzügyminiszter úgy nyilatkozott: "Az államháztartás helyzete súlyosabb, mint feltételeztük". Luis Campos e Cunha nem is ígér gyors javulást: álláspontja szerint alighanem 2008 lesz az első év, amikor Portugália meg tud felelni a stabilitási paktumban előírt 3 százalékos deficit-küszöbnek.

Olaszország is fejfájást okoz: Joaquin Almunia gazdasági és monetáris ügyekért felelős EU-biztos eljárást kezdeményezett, miután az Eurostat közzétette, hogy az olaszok 2002-ben és 2003-ban is túllépték a 3 százalékos határt.

Németországnak a Hartz IV néven elhíresült szociális takarékossági reformcsomag végrehajtása a legfrissebb számítások szerint 15-20 milliárd eurójába fog kerülni, ami 3,6 százalékos államháztartási hiányt eredményez. Ezzel Németország sorozatban negyedszer szegi meg a stabilitási paktumot.