Megnyitották a Baku-Ceyhan olajvezetéket

MTI
2005.05.25. 13:15

Az azerbajdzsáni, a grúz és a török államfő szerdán egy Bakutól negyven kilométerre délre fekvő olajterminálnál hivatalosan megnyitotta a Baku-Tbiliszi-Ceyhan olajvezetéket, amely 1765 kilométer hosszúságban szállítja a Kaszpi-tengeri olajat Törökország földközi-tengeri olajkikötőjébe. A mintegy 2,5 milliárd eurós beruházással kikerülték Oroszországot és Iránt.

A vezetékkel mindenekelőtt az Egyesült Államok akarja saját függését csökkenteni az arab olajtól. Az esemény jelentőségét jelzi Washington számára, hogy a megnyitón az amerikai energiaügyi miniszter is részt vett.

Az azerbajdzsáni elnök a vezetéket a térség stabilitási tényezőjének nevezte, amely nagy szerepet játszik a régió országainak együttműködésében és biztonságában.

A vezeték - amelyet a brit BP vezetésével nemzetközi konzorcium épített - teljes kapacitása napi egymillió hordó. A konzorciumból a BP 30 százalékkal részesedik, a többi részvényes az azerbajdzsáni állami Socar olajcég, az amerikai Amerada Hess, a ConocoPhillips, az olasz Eni, az Inpex, a japán Itochu, a norvég Statoil, a TPAO, a francia Total és az Unocal.