EU-milliárdok város- és turizmusfejlesztésre

euractiv.hu
2005.05.25. 16:06

Miskolc önkormányzata "Miskolc belváros megújulása" című pályázatával másfél milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert az Európai Unió társfinanszírozásában megvalósuló Regionális Fejlesztés Operatív Programban (ROP). A pályázat teljes költségvetése 1 milliárd 666 millió forint, a másfél milliárdos támogatást 166 millió forint önerővel és mintegy 100 millió forint egyéb forrással egészíti ki a város. A támogatási szerződést Kolber István regionális fejlesztésért és felzárkóztatásért felelős tárca nélküli miniszter szerdán délután adta át a városnak a miskolci Polgármesteri Hivatalban.

A rehabilitációs projekt magában foglalja többek között a Szinva-híd megépítését és lefedését, vízi látványosság építését, parképítést, díszvilágítást, sétáló utca kialakítását, a Hősök tere városi térré alakítását, kulturális, kereskedelmi és infrastrukturális központ létrehozását, a Miskolci Nemzeti Színház homlokzatának felújítását. A létesítmények felújításakor, kialakításakor a mozgáskorlátozottakra is figyelnek: akadálymentes közlekedést biztosítanak. A rehabilitációs projekttől azt is remélik, hogy viszonylag gyors eredményekhez vezet a roma lakosság felemelése, életesélyeinek növelése terén.

A támogatási szerződés átnyújtása alkalmából Kolber István bejelentette: csütörtökön új, 4,2 milliárd forintos forrást jelentő pályázatcsomagot hirdetnek meg. A pályázati cél a turisztikai vonzerő növelése, elsősorban a Balaton, a Duna, a Fertő-tó, a Tisza, a Tisza-tó és a Velencei-tó térségében.