Adóztatják az osztalékot

MTI
2005.05.25. 18:37
Január 1-től 4 százalékos egészségügyi hozzájárulást kell fizetni a tőke-és osztalékjövedelem, az árfolyamnyereség, ingóság eladása, ingatlan bérbeadása után - jelentette be a kormányszóvivő szerdán. Hozzátette: a saját jövedelemmel nem rendelkezők után a központi költségvetés teljesít befizetést az egészségbiztosítási alap számlájára. Járulékkötelesek lesznek továbbá a megbízási díjból, a választott tisztségviselők díjazásából és a szerzői jogvédelem alá tartozó tevékenységekből származó jövedelmek.

A kormány az év eleji gazdademonstráció lezárásaként született megállapodásnak megfelelően egyértelművé tette, hogy a továbbiakban milyen feltételek mellett működhetnek a családi gazdaságok - mondta László Boglár. A módosítás lényege: a családi gazdálkodó továbbra is megtarthatja korábbi, akár teljes, akár részmunkaidős munkahelyét, amennyiben nyilatkozik arról, hogy családi gazdálkodói tevékenységét élethivatásszerűen végzi.

Azt a gazdálkodót, aki többlettámogatást vett igénybe a korábbiakban, tehát tartós működtetési kötelezettség terheli (ez öt évre vonatkozik), a családi gazdaság a megszüntetése esetén nem éri szankció a támogatás jogosulatlan igénybe vétele miatt, ha kötelezettséget vállal arra, hogy a támogatásból szerzett vagyontárgyat, vagy gazdaságot az eredetileg vállalt határidőig működteti.