Literenként 6-10 forint veszteség a tejen

Napi Gazdaság
2005.05.26. 15:46
Tavaly az előző évinél 5 százalékkal kevesebb, mintegy 1,89 milliárd liter tejet termeltek Magyarországon. Ebből a Tej Terméktanács (TT) tagjai közé tartozó feldolgozók 1,55 milliárd liter tejet vásároltak fel, ami több mint hét százalékkal maradt el az előző évitől, hangzott el a TT csütörtöki rendezvényén.

A tanácskozáson kiderült: amennyiben ez a tendencia folytatódik, akkor mintegy 100 millió literrel kevesebb tejet vásárolnak fel idén a tavalyihoz képest. A termelők az egyre növekvő behozatal következtében jelenleg 1 liter tejen 6-10 forint veszteséget könyvelnek el, ami szerintük tarthatatlan helyzet: ezért az ágazat az állam és a kormány segítségét kéri.

A magyar tejágazat első éve az EU-ban szinte csak a negatív várakozásokat igazolta: magas jövedelmek, stabil értékesítési árak és bővülő piacok helyett a termelők bizonytalanságot, likviditási problémákat és importboomot tapasztalhattak. Már a belépés előtti években készült elemzések is jelezték, hogy a csatlakozással kiderül a tejágazat gyenge versenyképessége, mivel az az EU-ban nem, illetve csak a korábbi hazainál kisebb mértékű támogatásokat kaphat.

Eközben a kelet-közép-európai országok többségében az agrárszektor csatlakozása sikertörténet. Lengyelországban a gazdák jövedelme 50 százalékkal emelkedett, valóságos exportboom bontakozott ki és jelentős mértékben emelkedtek az állati termékek termelő árai, ahogyan Szlovákiában is.