Néhány tízezren szenvedik meg a tőkejövedelmek tb-járulékát

Napi Gazdaság
2005.05.26. 16:31
Az egészségbiztosítási alap 3-4 milliárd forint pluszbevételre számíthat az egészségügyi hozzájárulás (eho) tőkejövedelemre való kiterjesztéséből, mondta Katona Tamás, a PM politikai államtitkára. A tőzsdei árfolyamnyereséget nem sarcolják meg.

A szaktárca becslése szerint néhány tízezer magánszemélyt érint a január elsejétől bevezetendő 4 százalékos elvonás. A kormánydöntés értelmében az eho kiterjesztése az ingatlan bérbeadásból származó jövedelmekre, a tőzsdén kívüli árfolyamnyereségek jövedelmére, az osztalékjövedelmekre, valamint az ingóságok értékesítéséből származó jövedelmekre vonatkozik, amennyiben ez utóbbi nem üzletszerűen történt, illetve meghaladja a 200 000 forintot az adott évben. A PM államtitkára szerint rendkívül ritka az ilyen eset.

A további fizetési kötelezettség csak azokat terheli majd, akik egyébként nem fizetik meg éves szinten a 400 000 forintnyi egészségügyi járulékot (ezt az összeget azok már megfizették, akik a minimálbér négyszeresénél nagyobb jövedelemre vannak bejelentve).