Megszűnhetnek a sárga csekkek?

Napi Gazdaság
2005.05.30. 12:11
A nyugat-európai gyakorlattól idegen módon nálunk makacsul tartják magukat a sárga csekkek, de a közüzemi szolgáltatók hozzáállásának változásával ez módosulhat. Az OTP Bank - mint Tokodi Gábor igazgató a Napi Gazdaságnak elmondta - több mint száz szolgáltatóval és vállalkozással állapodott meg, hogy hosszabb-rövidebb ideig átvállalja a lakossági banki átutalási költségeket, amennyiben az ügyfél a termék, illetve szolgáltatás ellenértékének lehívására csoportos beszedési megbízást ad a banknak. A legjelentősebb szolgáltatók (Elmű, Főtáv) részt vesznek az akcióban, de a 45 forintos átutalási ügyfélteher átvállalásában már határt húztak: az Elmű a megbízás időpontjától kezdve 6 hónapig, a Főtáv egy évig hajlandó kedvezményt adni.

A nagy távközlési szolgáltatók (például a Magyar Telekom és a mobilcégek) nem kapcsolódtak bele ebbe az akcióba sem. Egyes vélemények szerint ezek a cégek azért idegenkednek a csoportos beszedéstől, mert a limitfigyelési szolgáltatáson az akár havonként is igen hektikusan mozgó telefonszámlák véreznek el.

Akadnak azonban, akik úgy vélik, egyszerűen arról van szó, hogy ezek a társaságok szeretnék a korábban a Postának jó jövedelmet hozó szolgáltatást maguk végezni. A Magyar Telekom például hamarosan piacra lép a T-Systems internetes fejlesztésével, a "Távszámla" szolgáltatással, amellyel a számlák interneten megjeleníthetőek és kifizethetőek. A szolgáltatás nyitott más szolgáltatók előtt is. A Pannon GSM mobilbankfiók szolgáltatással kísérletez: egyelőre a Budapest Bank-ügyfelek fizethetnek a telefonjuk speciális SIM-kártyájával telefonszámlát, illetve egyenlíthetik ki Elmű-számláikat.