Az EU a WTO elé viszi a Boeing támogatásának ügyét

MTI
2005.05.31. 14:17
Az Európai Unió ellenpanaszt nyújt be a Boeing konszern ellen a Világkereskedelmi szervezetnél (WTO), azzal vádolva az amerikai légitársaságot, hogy az törvénytelenül jut állami támogatáshoz - jelentette be kedden Peter Mandelson az EU kereskedelmi biztosa. Brüsszel és Washington között az ügyben ezzel kiújult a kereskedelmi háborúskodás.

Mandelson bejelentése az amerikai döntést követte. Az Egyesült Államok kormánya hétfő este úgy döntött, hogy a Világkereskedelmi Szervezet (WTO) elé viszi az Airbus állami támogatásának az ügyét - jelentette be Rob Portman amerikai kereskedelmi főmegbízott. Peter Mandelson, az EU kereskedelmi biztosa rendkívül sajnálatosnak nevezte Washington lépését.

Az Egyesült Államokat az aggasztja, hogy az Európai Unió 1,4 milliárd euró támogatásban akarja részesíteni az új Airbust, az A 350-es, ami vetélytársa lenne az új Boeing 787-esnek - jelentette ki. EU adatok szerint a Boeing viszont 1992 óta mintegy 23 milliárd dollárnyi támogatáshoz jutott.

A vita ezzel ismét jogi útra terelődött, a WTO előtt 2OO4 októberében elindított eljárást januárban ugyanis leállították, tekintettel arra, hogy a felek tárgyalásokat kezdtek.

Az Atlanti-óceán két partja között már hosszabb ideje az Airbus-Boeing-vita jelenti az egyik legkomolyabb gazdasági feszültségforrást: mindkét fél azt állítja, hogy a másik túl nagy támogatást ad saját repülőgépgyártó cégének, s ezzel torzítja a szabad versenyt, kárt okoz a másiknak.

Több sikertelen tárgyalási forduló után hétfőn Mandelson új javaslatot tett az Egyesült Államoknak vita rendezése végett. A biztos azt javasolta, hogy mindkét fél csökkentse azonnal a cégek támogatásának egy részét, s a későbbiekben tárgyaljanak a további mérséklésről.