Ágnes
-1 °C
2 °C

Magántőkéből épülhet az M6-os két szakasza

MTI
2005.06.01. 22:13
A kormány szerdai döntése szerint Public Private Partnership (PPP) konstrukcióban épülhet meg 2007 végéig az M6-os autópálya Szekszárd-Bóly közötti 47,9 kilométeres, és az M60-as autóút Bóly-Pécs közötti, kétszer két sávos, 10 kilométeres szakasza - mondta Kóka János, gazdasági és közlekedési miniszter a kormányülés utáni sajtótájékoztatón, Budapesten.

A miniszter hozzátette: megkapta a kormány felhatalmazását, hogy a sztrádaszakaszok megépítésére, felújítására, üzemeltetésére és fenntartására még június-júliusban írjon ki közbeszerzési eljárást.

A szaktárca első embere közölte: a 20-30 év közötti futamidejű szerződés költségeiről azért nem beszél, mert a cél az, hogy minél olcsóbban épüljenek meg az említett utak, és a becsült árral sem akarja befolyásolni a tárgyalások menetét.

Kóka János kiemelte: 2006 első felében aláírhatják a tendergyőztessel a PPP szerződést, így várhatóan 2007 végéig átadják a két útszakaszt.

A miniszter végül kifejtette, hogy az M6-os Dunaújváros-Szekszárd és Bóly-országhatár közötti szakaszának tervezésére, előkészítésére az EU Ten-T alapjából nyerhető el akár 50 százalékos támogatás, míg magára az építés támogatására az EU kohéziós alapjából lehet akár a teljes beruházás 85 százalékáig terjedő támogatáshoz hozzájutni.