Uniós társaságiadó-alapot sürgetnek

MTI
2005.06.02. 13:01
Az EU tagországainak többsége támogatja azt a tervet, hogy egységesítsék az unióban a társasági adóalap számítását - közölte a német pénzügyminiszter. Hans Eichel szerint mintegy húsz tagország ismerte el ezt a törekvést helyes célként.

Eichel, aki a Bundestagban egy adópolitikai vita keretében szólt erről, úgy véli, hogy a német társasági adókulcsot 19 százalékra kellene csökkenteni a jelenlegi 25 százalékról, a német cégek versenyképességének növelése érdekében. A csökkentés véleménye szerint mintegy 2,2 milliárd eurós többletbevételt hozna a költségvetésnek, mivel ezzel mérséklődne a külföldi adózás.

Az EU pénzügyminiszterei tavaly szeptemberben egyeztek meg arról, hogy az Európai Bizottságnak vizsgálatokat kellene kezdenie a társasági adóalap uniós egységesítésével kapcsolatban.

Kovács László, az unió vám- és adópolitikai biztosa, május végén a Financial Timesnak úgy nyilatkozott, hogy három éven belül elkészülhetnek a társasági nyereségadó-alap kiszámítási módjának EU-szintű harmonizációs tervei. A brit üzleti napilap szerint a magyar EU-biztos olyan egységes rendszeren dolgozik, amely a jelenleg országonként jelentősen eltérő vállalati adóalap-kiszámítási módozatok helyébe lépne, csökkentené az adminisztratív terheket és megkönnyítené a határokon átnyúló vállalati tevékenységet.

Az EU-biztos szerint az unióban a 25 tagország jelenleg 25 különböző módon számítja a vállalatok nyereségadó-alapját, és ha sikerülne egyetlen EU-szintű szabályrendszert kidolgozni, az erősítené a versenyképességet. A magyar biztos szerint az ellenzők attól tartanak, hogy a vállalati adóalap-harmonizáció egy későbbi adókulcs-harmonizáció előkészítése, de hangsúlyozta, hogy sem a bizottságnak, sem neki személyesen nincsenek ilyen tervei.