Százezer állás szűnik meg a finn iparban

euractiv.hu
2005.06.03. 10:54

Bár a következő évtizedben százezer munkahelyet veszít a finn ipar, az északi ország még 2020 előtt súlyos munkaerőhiánnyal szembesülhet. Az ipari termelés globális újrafelosztása igen rövid idő alatt a szolgáltatások társadalmává változtatja Finnországot. A kilencvenes években a finn iparban teremtett mintegy 80 ezer új munkahely mintegy fele felszívódott az utóbbi négy évben, minthogy a nagy cégek a termelést az olcsóbb munkaerőt kínáló országokba csoportosították át.

A finnek ma még kevésbé "szolgáltatás-centrikusak", mint más európaiak , ennek ellenére a gazdasági szakértők szerint az üzleti szolgáltatások kínálnak új lehetőséget a globális piacon való helytállásra. Az üzleti szolgáltatások skálája a szaktanácsadástól az ipari termékekhez fűződő (karbantartás-jellegű) szolgáltatásokig terjed. A szolgáltatóipar mellett nagy jövőt jósolnak Finnországban az elektronikai iparnak, a vegyiparnak és a gépiparnak. A jövő meglepetése szakemberek szerint a gumi- és műanyagipar lehet, ahol az alkalmazottak száma akár növekedhet is a következő években.

Régi szokás Finnországban, hogy amennyiben nem sikerül az árak szintjén felvenni a versenyt, akkor a minőségre és a szaktudásra összpontosítanak, amihez magas szintű oktatásra van szükség. Ezért a következő években valószínűleg komoly fellendülés várható a képzés és az oktatás területén az országban.