Hodorkovszkij ítélete lényegesen változhat

MTI
2005.06.05. 11:33
Mihail Hodorkovszkijnak, a Jukosz konszern korábbi tulajdonosának és társának, Platon Lebegyevnek ítélete nem végleges, az még jelentős mértékben változhat, ha az ügyet az igazságszolgáltatás más, felsőbb fórumai megvizsgálják - fejtette ki az orosz emberjogi biztos.

Vlagyimir Lukin, akit a RIA-Novosti hírügynökség idézett, elmondta, hogy az ítéletet kimondó mehcsanszki körzeti bíróságon kívül még több fórum is van, köztük a moszkvai legfelső bíróság, vagy a strassbourgi emberjogi bíróság. Hodorkovszkijt és Lebegyevet első fokon kilenc évi börtönbüntetésre ítélték egyebek között szervezett csoportként elkövetett pénzügyi visszaélések miatt. Lukin az ítéletet főként annak "szelektív volta" miatt bírálja, vagyis azok a tettek, amiket ha elkövettek, Hodorkovszkijon és Lebegyeven kívül sokan mások is elkövettek - mondta. Hozzátette, hogy az ítélet azt is jelezte, hogy a "múlt szelleme" még áthatja az orosz bíróságokat, ahol az ítéleteket " egy telefonhívás válthatja ki".

Számos megfigyelő a Kreml befolyását látja a kilencvenes évek privatizálásából hasznot húzó és politikai ambíciókat szövő Hodorkovszkij elítélésében.