Klaudia
-4 °C
2 °C

Az új francia kormány a munkanélküliség elleni harcolna

MTI
2005.06.06. 00:25
Elsődleges fontosságot tulajdonít a munkanélküliség elleni harcnak az új francia kormány, hangoztatták vasárnap este Párizsban a Dominique de Villepin vezette kabinet első tanácskozása után.

"Elsődleges feladatunk a foglalkoztatásért való küzdelem. Nem mi vagyunk az első kormány, amelyet a foglalkoztatásért mozgósítanak, de azt akaram, hogy mi legyünk az első olyan kormány, minden energiáját ennek szenteli, tabuk nélkül" - idézte Jean-Francois Copé kormányszóvivő Dominique de Villepinnek a miniszterekhez intézett szavait.

De Villepint kedden kérte fel a kormányfői teendők ellátására Jacques Chirac elnök, miután kudarccal végződött az EU-alkotmányról rendezett franciaországi népszavazás, és ez Jean-Pierre Raffarin addigi miniszterelnök távozásához vezetett.

A munkanélküliség elleni küzdelem az új miniszterelnök előtt álló egyik legfontosabb kihívás. A francia munkanélküliségi ráta 10,2 százalékos, több mint öt év óta a legmagasabb. A választók egyik legfőbb aggodalma is az állástalanság. A népszavazáson nemmel voksolók csaknem fele egy közvélemény-kutatás szerint a még magasabb munkanélküliségtől érzett félelemmel indokolta döntését.