Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Svájc nem fontolgatja az euró bevezetését

euractiv.hu
2005.06.07. 12:18
Jelenleg nem reális lehetőség Svájc számára az euró bevezetése, a svájci frank segítségével ugyanis a kamatot alacsonyan tarthatják, és megőrizhetik az ország pénzügyi függetlenségét, közölte hétfőn Niklaus Blattner, a Svájci Nemzeti Bank alelnöke.

A függetlenségükre kínosan ügyelő svájciak többször is visszautasították az EU-tagságot. A hétvégén elfogadták az ország csatlakozását a schengeni övezethez, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy megszűnik a határokon az útlevél-ellenőrzés. Az ország viszonya az EU-hoz fontos politikai kérdés: a jobboldali Svájci Néppárt hétfőn azt kérte, most már véglegesen dobják a szemétkosárba a valamelyik kormányzati fiókban porosodó EU-tagfelvételi kérelmet.

Svájc számára a saját pénznem lehetővé teszi, hogy saját érdekeinek megfelelő pénzügyi politikát folytasson: a független svájci frank az ország pénzügyi vezetői szerint mind ez idáig megadta az országnak azt a rugalmasságot, amellyel az export-piacok gyengülésének kedvezőtlen hatását mérsékelni tudták.

A svájci irányadó kamat jelenleg 1,25 százalékkal alacsonyabb az európai kamatoknál, s a szakemberek szerint változásra az év végéig nem is lehet számítani, miután az európai gazdaság lustán teljesít. Magyarországon azért figyelik egyre többen a semleges ország nemzeti valutájának kondícióit, mert a hazai hitelpiacon mind nagyobb arányt képviselnek (különösen a gépjármű-hitelezésben) a svájci frank alapú kölcsönök.