Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Olcsóbb a kőolaj

MTI
2005.06.08. 08:45
Szerdán tovább olcsóbbodott a kőolaj a szabadpiacon, az amerikai stratégiai tartalékok további növekedésének reményére. Az amerikai energiaügyi minisztériumban délután közlik az új, múlt heti adatokat.

Az OPEC soros elnöke Ahmed al-Fahd al-Szabah sejk, kuvaiti olajminiszter kedden azt mondta, hogy ha az árak a mostani, magad szinten maradnak, akkor az OPEC a legközelebbi, jövő héten esedékes miniszteri értekezletén akkor is emelheti hivatalos összkvótáját - mint mondta, napi 500 ezer hordóval napi 28 millió hordóra -, ha a nemzetközi kereskedelmi tartalékok tovább növekednek. Ennek lélektanilag nyugtató hatása lenne a piacra, anélkül, hogy az OPEC, amely most is csúcsszinten, napi 30 millió hordó körül termel, ténylegesen bővítené a kínálatot.

A mexikói állami olajtársaság, a Petroleos Mexicanos (PEMEX) termelési igazgatója, Luis Ramírez Corzo ugyancsak kedden bejelentette, hogy a Mexikói öbölben 54 milliárd hordó kőolajat tartalmazó új mezőt találtak. Ezzel Mexikó kitermelhető kőolajtartaléka 102 milliárd hordóra nő az eddig ismert 48 milliárd hordóról.