Drágább a disznó, olcsóbb a csirke

MTI
2005.06.10. 10:48
A mezőgazdasági termékek termelői ára az idén január-áprilisban 11,9 százalékkal volt alacsonyabb a tavaly azonos időszakinál - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. A mezőgazdasági termékek termelői ára az év első három hónapjában, az előző év azonos időszakához viszonyítva 12,9 százalékkal csökkent. Tavaly január-áprilisban a mezőgazdasági termelői árak 13,5 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

A növényi termékek árszintje 2005 első négy hónapjában 26,1 százalékkal csökkent, viszont az állati termékeknél 8,2 százalékkal nőtt. Az előző év azonos időszakához viszonyítva a mezőgazdasági termeléshez felhasznált termékek és szolgáltatások árszínvonala 2 százalékkal csökkent.

A gabonafélék árszintje január-áprilisban 41,2 százalékkal alacsonyabb volt, mint egy évvel korábban. A burgonya ára 53,3 százalékkal csökkent előző év azonos időszakához viszonyítva, ami az elmúlt öt év legalacsonyabb árszintje. A zöldségfélék ára átlagosan 8,5 százalékkal mérséklődött az első négy hónapban az előző év azonos időszakához képest, áprilisban 1,8 százalékkal nőtt 2004 áprilisához viszonyítva.

A vágóállatok termelői ára 10,9 százalékkal nőtt 2004 első négy hónapjához képest, ezen belül a nagyobb mennyiséget képviselő vágósertésé 20 százalékkal emelkedett, a vágóbaromfié 1,4 százalékkal csökkent. A tej termelői árának növekedése 7,9 százalékos volt, a tyúktojás ára 4,2 százalékkal alacsonyabb volt az egy évvel korábbinál.

Az idén január-áprilisban a takarmányárak 18,9 százalékkal, a vetőmagok árai 8,7 százalékkal csökkentek az előző év azonos időszakához viszonyítva. A termeléshez felhasznált energia árszínvonala 19,5 százalékkal emelkedett, a növényvédő szereké 3,6 százalékkal volt magasabb, mint tavaly ilyenkor.

A mezőgazdasági folyó termeléshez felhasznált termékek és szolgáltatások ára 3,2 százalékkal csökkent, a mezőgazdasági rendeltetésű beruházási javaké 5,2 százalékkal nőtt. Az agrárolló mutatója 89,9 volt, tehát a mezőgazdasági termelői árindex nagyobb mértékben csökkent, mint a ráfordítási árindex.