Új E.ON-erőmű Magyarországon?

Napi Online
2005.06.16. 16:30

Új erőművek építésére készül az E.ON, a lehetséges helyszínek között Magyarországot is megemlíti a cég ma megjelent közleménye. A legnagyobb német közműcsoport új földgázerőművet épít Bajorországban, amely már 2008-ban üzemelhet és tervezi egy szénerőmű megépítését is. A Németországon kívüli beruházási helyszínek között Magyarország mellett Szlovákiát említik meg, további részletek nélkül; a vállalat 2007-ig 6,8 milliárd eurót akar beruházásokra fordítani.

A Napi Gazdaság korábban úgy értesült, hogy az E.ON összesen 100 milliárd forintos erőművi beruházásra készül Mohács térségében. Erre utal az is, hogy a Pécs-baranyai Kereskedelmi és Iparkamara (PBKIK) tájékoztatása szerint a város ipari parkjának új betelepülője az energetikai társaság. Az E.On Hungária Energetikai Rt. a közelmúltban 27 hektáros területről írt alá előszerződést. Ennek keretén belül első lépésben 160 millió forintot fizettek ki a mohácsi önkormányzatnak, s több mint 570 millió forintot helyeztek letétbe. A beruházás viszont csak 2007-ben indul, s az erőmű indítását 2009-ben tervezik - állította a PBKIK.

Tavaly szeptemberben az E.On AG vezérigazgatója, Wulf Bernotat egy befektetői konferencián elmondta, hogy a német cég és az orosz Gazprom közös gáztüzelésű erőműveket építene Magyarországon, Olaszországban és Finnországban. Akkori megkeresésünkre az E.On AG-nál azt válaszolták, hogy túl korai még nyilatkozni erről a kérdésről. Arra a felvetésre pedig, hogy van-e bármilyen kapcsolat az E.On Hungária Rt. mintegy 250 millió eurós tőkeemelése és az esetleges beruházások között, szintén nem kívántak reagálni az anyavállalatnál.

Azt még nem tudni, hogy szén- vagy gáztüzelésű lesz-e az immár alighanem tervezett erőmű. Elméletben mindkét tüzelőanyag megállná a helyét. A közelben ugyanis van nagyobb földgázfelhasználó cég, míg a Duna közelsége miatt akár a folyami szénszállítás is megoldható. Utóbbi esetben lehet érdekes az is, hogy az ígéretek szerint 2007-re befejeződik a mohácsi kikötő fejlesztése is. Az E.Onnak a helyi gáz- és áramszolgáltatókban is van részesedése.