Gusztáv
-4 °C
1 °C

Románia növelheti a forgalmi adót

MTI
2005.06.22. 09:33

A román pénzügyminisztérium a forgalmi adó jelenlegi 19 százalékról 22 százalékra történő emelését fontolgatja. Ionut Popescu pénzügyminiszter lapnyilatkozatában elmondta, hogy a Nemzetközi Valutaalap azért javasolja az áfa emelését, mivel ezzel pótolni lehetne a költségvetés - januári adómérséklés következtében beállt - bevételkiesését.

Az IMF, amely most folytat - a két évre szóló hitelmegállapodása értelmében - országelemzést, arra figyelmeztette Romániat, hogy az átfogó jövedelemadó csökkentés olyan mértékben növelheti a keresletet, hogy az inflációs veszélyt és a folyómérleg tervtől való elmaradását idézheti elő.

A múlt év decemberében hivatalba lépett román kormány 16 százalékos átalányadót vezetett be a személyi jövedelmekre és a vállalati nyereségadóra, amivel a 18-illetve 40 százalék közötti adókulcsokat alkalmazó személyi jövedeladóskálát, illetve a 25 százalékos vállalati nyereségadót váltotta fel. A kormánynak mindezzel a fekete gazdaság kifehérítése, illetve a külföldi tőke vonzása volt a célja. Popescu utalt arra, hogy a kormány filozófiája, hogy ösztönözzön a munkára az adómérsékléssel, viszont magasabb adóval vessen gátat a fogyasztás emelkedésének.

A kormány azonban már elhalasztotta a társadalombiztosítási befizetések tervezett mérséklését, megduplázta az osztalékadót és kemény fellépést hirdetett az adóelkerülés ellen, hogy a kieső költségvetési bevételeket pótolja.