Bővültek az eurozóna ipari megrendelései áprilisban

MTI
2005.06.22. 11:58

Áprilisban az eurózóna ipari megrendelés állománya 1,5 százalékkal bővült, ami változást jelent az előző három hónap csökkenő irányzatával szembe - közölte az Európai Unió statisztikai ügynöksége. Az eurózóna külkereskedelmi mérlegének hiánya viszont áprilisban tovább rosszabbodott.

Főként a gépipari és a textilipari megrendelések havi 7,4, illetve 4,7 százalékos növekedése vezetett az ipari megrendelés áprilisi növekedéséhez.

Ez év áprilisában a megrendelések 1,6 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet. Márciusban módosított adat szerint 1,4 százalékkal álltak a megrendelések az egy évvel korábbi szint alatt. Az áprilisi adat bíztató jel az eurózónában, ahol a magas munkanélküliség és a gyenge hazai kereslet fékezi a növekedést.

A 12-tagú eurózóna - szezonális ingadozásokat tartalmazó- kereskedelmi mérlegének többlete áprilisban 1,3 milliárd eurós többletre csökkent a márciusi - módosított - 4,3 milliárd eurós többletről.

A kivitel 100 milliárd eurót tett ki a márciusi 102,6 milliárd euróval szemben, az import viszont 98,7 milliárd euróra nőtt a márciusi 98,3 milliárdról. Feltűnő, hogy az eurózóna kereskedelmi mérlegének hiánya Kínával szemben 16 milliárd euróra bővült ez év első negyedében a múlt év azonos időszakának 10,9 milliárd eurós deficitjével szemben.