Bernadett
0 °C
4 °C

Jóváhagyták a Csalagút brit állami támogatását

euractiv.hu
2005.06.23. 14:03
A Csalagút működését ellátó angol-welszi-skót Nemzetközi Vasúti Vállalat (EWSI) állami támogatását hagyta jóvá az Európai Bizottság. A támogatás a céget a csatorna-alagút működtetéséhez szükséges olyan infrastrukturális befektetésekért kompenzálhatja, amelyekre más vasúti vállalatok esetében nincs szükség.

Az Európai Bizottság az állami támogatásokra vonatkozó jogszabályok alapján hozta meg kedvező döntését, úgy értékelve, hogy az EWSI tevékenysége a vasúti szolgáltatás minőségének javításával segíti a fenntartható szállítási rendszer kialakítását szolgáló átfogó európai célok megvalósítását.

A támogatás lényegében a Csalagút használati díjával kapcsolatos pénzügyi egyezmény időtartamának meghosszabbítása. Az Európai Bizottság által 1998-ban jóváhagyott megállapodás szerint a brit vasúti hatóság vállalta használati díj fizetését 2005. április 30-ig szólóan, s a megállapodás időtartama most 2006. november 30-ig meghosszabbodik.

A Csalagút forgalma egyelőre nem fedezi a működtetés költségeit, amelyeket a 2005. május 1. és 2006. november 30. közötti időszakra szólóan 60 millió euróra becsülnek. Annak érdekében, hogy biztosíthassák a létesítmény működését, a brit hatóságok 2006. november 30-ig hozzájárulnak a finanszírozáshoz. Maga az EWSI minden igyekezetével azon lesz, hogy szinten tartsa szolgáltatásait, legalább a maihoz hasonló forgalmat bonyolítson le, ugyanakkor csökkenti a korlátozásokat: piaci áron más vasúti vállalatok részére is megnyitja a pályát.