Bírság a Walmarknak

MTI
2005.06.23. 16:40
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 3 millió forintra bírságolta a Walmark Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-t a társaság étrend-kiegészítő termékeinek a fogyasztók megtévesztésére alkalmas reklámozása miatt - közölte a GVH az MTI-vel csütörtökön. A GVH Versenytanácsa megállapította: a kft nem a valóságnak megfelelően tájékoztatta a vásárlókat azzal, hogy Szelén, Koenzim Q10 és Proenzi3 termékei forgalmazása, valamint az azokkal kapcsolatos tájékoztatás során termékeinek gyógyhatást tulajdonított, a Marslakók gyerekvitamin termékéről azt állította, hogy a legkedveltebb, továbbá kijelentette, hogy élelmiszerekből nem szerezhető megfelelő utánpótlás vitaminokból.

Az eljáró versenytanács döntése meghozatalakor a versenyhatóság már kialakult joggyakorlatát folytatva azt vette figyelembe, hogy az érvényben lévő törvények alkalmazása mellett egy vállalkozás étrend-kiegészítőnek minősülő termékeinek nem tulajdoníthat gyógyhatást, illetve nem állíthatja, vagy sugallhatja, hogy a változatos, kiegyensúlyozott étrend nem alkalmas a szükséges tápanyagok bevitelére. Továbbá, piacelsőséget csak akkor tulajdoníthat termékeinek egy vállalkozás, ha azt bizonyítani tudja - teszik hozzá.

A versenytanács ugyanakkor kedvezően értékelte az eljárás alá vont önkéntes jogkövető magatartását, az eljárás során tanúsított nagyfokú együttműködését - áll a közleményben.