Ágnes
-1 °C
2 °C

Hatvan dollár fölött az olajár

Portfolio
2005.06.24. 16:45
Rekordszintre emelkedett az amerikai könnyűolaj világpiaci ára, a kurzus pénteken áttörte a hatvandolláros szintet. A drágulás elsősorban a kereslet-növekedési dinamika tartósságával kapcsolatos félelmeknek köszönhető. Szakértők szerint az árakat magasan tarthatja, hogy Kína májusban 8.2 százalékkal több olajat importált, mint az előző év azonos időszakában. Amennyiben a távol-keleti ország gazdasági növekedése nem mutat szignifikáns lassulást, a finomítói kapacitások aligha tudnak lépést tartani a kereslet növekedésével.

A fenti tényező mellett drágítólag hat, hogy a nyári üzemanyag éhség mellett a téli fűtési szezontól is tartanak a piaci szereplők, a kapacitások ugyanis szűkösek, egy esetleges kínálati sokk így drámai hatást gyakorolhatna a piacra. Utóbbi veszélyeket erősíti például a nigériai terrorfenyegetettség is, mely miatt a közelmúltban számos nyugati ország bezárta nagykövetségét az afrikai országban.

A jelenlegi helyzetben az OPEC nem zárkózik el egy esetleges újabb, 500 ezer hordós kvótaemeléstől, ez azonban arra sem lenne elegendő, hogy legalizálja a jelenlegi kitermelést, mely nagyságrendekkel meghaladja a hivatalosan engedélyezett szintet.