Magyar alelnöke lett a Vám Világszervezetnek

MTI
2005.06.25. 21:52
Jelentős elismerést kapott a magyar vámszervezetek munkája: a Vám Világszervezet (WCO) brüsszeli éves kongresszusán Nagy János vezérőrnagyot, a Vám- és Pénzügyőrség (VPOP) országos parancsnokát választották meg a WCO egyik alelnökévé. A szervezet történetében ez az első eset, hogy magyar, s véle közép-európai szakember kapja meg ezt a tisztséget.

Nagy János a kongresszus szombati befejezése után a távirati iroda brüsszeli tudósítójának elmondta: ő az európai régió képviseletében lett alelnök. Ez az övezet az Atlanti-óceántól a Csendes-óceánig tart, s ennek megfelelően elég nagyok a különbségek az ide tartozó 49 ország vámszervezetei között is.

Nagy János alelnökként azt tartja legfontosabb célkitűzésének, hogy az európai régió két fele, az EU-tagok és az unión kívüli országok között minél gyorsabb legyen az áruszállítások menete, s minél kevesebb időt, energiát és költséget jelentsen a vámellenőrzés.

Más forrásból az MTI megtudta, hogy az új eljárások a magyar vámigazgatásnál akkor fognak megjelenni, amikor elkészül az Európai Unió modernizált vámkódexe. Ez utóbbin Brüsszelben nagy erőkkel dolgoznak, hogy jövőre hatályba léphessen.

A Vám Világszervezet (WCO) 1952-ben jött létre, s 166 ország vámszervezeteit tömöríti. Titkársága Brüsszelben működik, minden évben kongresszust tart, s legfőbb feladata a közös irányelvek kidolgozása, a képzés, a tapasztalatcsere hatékonyabbá tétele. Egyik regionális képzési központja egyébként Magyarországon működik.