Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

A Fitch jelentős deficittúllépésre számít

MTI
2005.06.27. 16:48
A magyar szuverén devizaadósságra érvényes "A mínusz" elsőrendű besorolást adta meg hétfőn előzetes osztályzatként a készülő magyar szamurájkötvényre a Fitch Ratings, amely ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy a szuverén osztályzatra változatlanul negatív kilátás van érvényben, és jelezte azt is, hogy az idén is a hivatalos költségvetési deficitcél jelentős mértékű túllépésére számít.

A két részletből álló, jenben kiadott új adósság egy öt- és egy hétévi futamidejű kötvényből fog állni. A legnagyobb európai hitelminősítő londoni közleménye szerint a kibocsátással Magyarország 50-75 milliárd jen közötti összeghez jut a tőkepiacról.

A Fitch Ratings a kötvény előzetes besorolásához fűzött kommentárjában felidézte, hogy az "A mínusz" hosszú lejáratú magyar szuverén devizaadósságra már 2003 júliusa óta leminősítést valószínűsítő negatív kilátás van érvényben, és a forintadóságot a cég az idén már rontotta is, "A plusz"-ról "A"-ra.

A Fitch hétfői elemzése szerint a jelentős és makacs költségvetési deficit növelte az államadósságot, kibillentette egyensúlyából a gazdaságot, rontotta a folyó fizetési mérleget, kikezdte a gazdaságpolitika hitelességét és késlelteti Magyarország euróövezeti csatlakozási menetrendjét. A Fitch Ratings szerint az idei eddigi számok megerősítik a cég azon véleményét, hogy az ESA-alapon számolt, konszolidált államháztartási deficit meg fogja haladni a 4,7 százalékos hivatalos célt; a cég arra számít, hogy a tényleges hiány eléri az 5,5 százalékot.