Zsuzsanna
-4 °C
3 °C

Hazaköltözik a Zalakerámia

Napi Gazdaság
2005.06.28. 09:37
Zalaegerszegre helyezik vissza a Zalakerámia központját, döntöttek a társaság részvényesei hétfői közgyűlésükön, ahol elfogadták a tavalyi konszolidált beszámolót is.

A társaság székhelyének Zalaegerszegre való visszaköltöztetésére Márton Péter elnök-vezérigazgató szerint alapvetően operatív okokból van szükség. Kiderült ugyanis, hogy praktikusabb a termelő tevékenységet végző Zalakerámia központban tartani a székhelyet, mint a Lasselsberger budapesti központjában.

Az áprilisi közgyűlésen tárgyalt anyavállalati beszámolóban szereplő 2,3 milliárd forintos veszteséggel szemben csoportszinten 140 millió forintos nyereséget ért el a csempegyártó. A nagy anyavállalati mínusz alapvetően az Inkerben meglévő kisebbségi részesedés értékesítéséhez kapcsolódott, ennek során ugyanis leértékelték a Zalakerámia Rt. könyveiben a horvát cégben meglévő részesedést, s ez okozott milliárdos veszteséget.

Könnyen lehet, hogy a mostani közgyűlés volt a cég tőzsdei pályafutása alatt az utolsó. A Lasselsberger Ceramics Kft. által 2350 forinton tett nyilvános vételi ajánlat jövő hét hétfőn zárul, s ha sikerül a fő tulajdonosnak átlépnie a 90 százalékos tulajdoni küszöböt, akkor minden bizonnyal kiszorítja a kisebbségi részvényeseket, s kezdeményezi a tőzsdei kivezetést is.

Az ajánlat szövegében mindenesetre ezt ígérte, s 89,8 százalékos jelenlegi pakettjéhez számításaink szerint kevesebb, mint 20 ezer részvényt kell vásárolnia a fő tulajdonosnak ahhoz, hogy átlépje a bűvös határt.