Auguszta
-3 °C
2 °C

Németországban gyárt repülőgépmotort a Rolls-Royce

MTI
2005.07.01. 15:04

A brit Rolls-Royce konszern Németországba helyezi át utasszállító gépekbe való hajtóművei gyártásának egy részét. A kis- és középnagyságú Airbus gépekhez való V2500-as sorozatot a jövőben a Berlintől délre fekvő Dahlewitz üzemben gyártják majd. Az üzemben egy éven belül kétszáz új munkahely létesül. A hajtóműveket eddig a brit Derby üzem állította elő.

A Rolls-Royce gyártókapacitás átszervezéssel és szakismeret koncentrációval indokolta döntését. Az áthelyezéssel az Airbus A380-as óriásgéphez és a Boeing Dreamlinerhez való Trent hajtóművek gyártásához teremti meg a szükséges kapacitást a brit üzemben.

Dahlewitzben eddig a Rolls-Royce egy tervező központja működött, ahol a V2500-as sorozat által megtestesített technológia továbbfejlesztésével foglalkoztak. A Rolls-Royce, az MTU, a Pratt & Whittney és a Japanese Aero Engines Corporation cégek együttműködésével kifejlesztett hajtóművek az Airbus A319, A320 és A321 típusait, valamint az A319-es üzleti gépet hajtják. A hajtómű értékesítésére a cégek 1983-ban alapították meg az Aero Engines vállalatot, amelyben a Rolls-Royce 32,5 százalékos tulajdonrésszel rendelkezik. Évente 250-300 hajtómű készül el. Jelenleg több mint ezer repülőgép jár V2500-as hajtóművel.

A Dahlewitz-i Rolls-Royce üzem Brandenburg tartomány legnagyobb exportőre. Nem messze tőle Ludwigsfelde városban az MTU szintén repülőgép hajtóműveket állít elő. A Rolls-Royce Dahlewitz mellett még a hesseni Oberurselben rendelkezik üzemmel. A két telephelyen összesen 2000 alkalmazottja dolgozik.