Ötmilliárdot költ az EU a vasútra

MTI
2005.07.04. 15:04

Az Európai Unió 5 milliárd eurót költene az európai vasúthálózat fejlesztésére: a projekt keretében a transzeurópai vonalakon egységes jelzőrendszer kiépítésével akarja javítani a szolgáltatások színvonalát.

Stefan De Rynck szóvivő hétfőn közölte, hogy technikai okok miatt még akadályai vannak a kontinensméretű varrat nélküli vasúthálózat kiépítésének.

"Több mint 20 eltérő jelző - és sebességellenőrző rendszer működik az európai vasutaknál" - mondta, hozzátéve, hogy az Európai Bizottság az úgynevezett Európai Vasúti Forgalmi Irányítási Rendszer fejlesztéseihez 50 százalékos támogatást nyújt. Ez a rendszer olyan egységes hálózatot jelent, amelyben lehetővé vélik, hogy a szerelvények mozdonycsere nélkül lépjék át a határokat.

A bizottság szerint az egységes jelzőrendszer hatékonyabb, gyorsabb teher-és személyszállítást eredményez és a fenntartási költségek csökkenésével is jár. Létrehozásához azonban a tagországoknak jelentős befektetéseket kell eszközölniük.

A tervek szerint új vonalakat először Spanyolországban, Olaszországban, Németországban és Hollandiában létesítenek még az idén, 2007 és 2008 között pedig franciaországi, brit és görög fejlesztések valósulnak meg.