Az Union Biztosító is belépett az utasbiztosítási piacra

MTI
2005.07.05. 15:27
Július elsejétől az Union Biztosító is értékesít egyéni utasbiztosításokat, ezzel tízre bővül azoknak a biztosító társaságoknak a száma, ahol köthető ilyen biztosítás - mondta az MTI-nek Maják Viktor, az Union Biztosító Rt. kommunikációs igazgatója. Az Union Biztosító utasbiztosításokkal kapcsolatos stratégiája egyedi a magyar piacon: míg a többi, piacon lévő cég többségében utazási irodákkal szerződik és azokon keresztül adja el a szerződéseket, az Union azokra az ügyfelekre számít, akik gépjármű-biztosításukat az Unionnál kötötték. A biztosító 2003-ban lépett a gépjármű-biztosítások piacára, s a ma kezelt 170 ezer darab autóbiztosítási szerződésével már a negyedik legnagyobb ezen a piacon.

A biztosító arra számít, hogy 170 ezer autós ügyfeléből a kiutazók felkeresik a társaság irodáit, hogy hozzájussanak a biztosítás meglétét külföldön is igazoló zöldkártya-igazoláshoz, s egyúttal meg is köthetik az utasbiztosítást. Az Union nem kíván a piacvezetők közé tartozni az utasbiztosítások területén, de teljessé kívánta tenni terméklistáját - mondta Maják Viktor. Az Union termékében újdonság, hogy már egy napra is köthető, illetve az, hogy nem zárja ki a veszélyes sportokat űzőket, például a vadvízi evezésre vagy búvárkodni igyekvőket. Az Union Biztosító 2004-ben 9,62 milliárd forint díjbevételt ért el, 77 százalékkal haladva meg az egy évvel korábbi 5,43 milliárd forintot. Az idén első negyedévben befolyt, 3,89 milliárd forint befolyt díj pedig 72 százalékkal volt magasabb, mint a 2004 első negyedéves 2,25 milliárd forint.

Tavaly utasbiztosításokból összesen 6,474 milliárd forint folyt be a piacot alkotó tíz társasághoz, 7 százalékkal több, mint az egy évvel korábbi 6,052 milliárd. A piacot a QBE Atlasz Biztosító vezeti 2,64 milliárd forint díjbevétellel, majd az Európai Utazási Biztosító következik 1,96 milliárd, harmadik a sorban az Allianz Hungária Biztosító 890 millió forint díjbevétellel.