Edina
-12 °C
-3 °C

Törökország nem hívhatja le az IMF hitelt

MTI
2005.07.07. 10:33

A Nemzetközi Valutaalap elhalasztotta csütörtökön a Törökországgal kötött - 10 milliárd dolláros - hitelkeret első felülvizsgálati értékelését, mivel az ankarai kormány késlekedik a társadalombiztosítási törvény elfogadásával. Ez azzal jár, hogy Törökország nem hívhatja le a hitelmegállapodásban foglalt 800 millió dolláros kölcsönt.

Törökország vállalta, hogy június végéig véghezviszi a deficites társadalombiztosítási rendszerének, benne a nyugdíjrendszernek a reformját, ez azonban a parlament nyári szünete miatt nem történt meg.

Anna Krüger, az IMF vezérigazgató-helyettese szerint a reformtörvény elfogadásának elsőbbséget kell kapnia októberben, a parlamenti munka újrafelvételekor. Krüger a jövedelmi adózás megreformálását, a szigorúbb adóellenőrzéseket, a privatizáció folytatását is fontos feladatnak nevezte, hangsúlyozva, hogy a nemzetközi pénzügyi szervezet folytatja a jövőben is a török reformtörekvések támogatását.

A szakértők szerint az, hogy Törökország nem tett eleget a reformokkal kapcsolatos " házi feladatának", kedvezőtlen piaci hatásokat vált ki, rontja az ország megítélését.