Sok jó román kis helyen szorong

euractiv.hu
2005.07.11. 10:32

Az ingatlanokkal foglalkozó romániai szakértők szerint egymillió lakás hiányzik a román piacról, euróban számolva is milliárdnyi összeget emésztene fel a megépítésük. Szociológusok által a román sajtóban idézett adatok szerint az EU-ban az egy főre jutó lakóterület 30 négyzetméter, Romániában pedig ennek kevesebb, mint fele, mindössze 14,2 négyzetméter.

- Románia ezen a téren messze elmarad az uniós országok mögött - nyilatkozta Adrian Dan, az élet minőségével foglalkozó romániai intézet kutatója. Csehországban 25,5 négyzetméter lakható terület jut egy főre, Magyarországon átlagon felüli ez az adat, itt 32,1 négyzetméter jut egy lakosra. Hasonlóan jó helyzetben vannak az észtek, 32 négyzetméterrel.

A lengyelek átlagosan 18,2 négyzetmétert mondhatnak magukénak, a lettek 20,9, a szlovákok 21,9, egy horvát 22,1 négyzetmétert. A románokat a bolgárok is megelőzik 16,7 négyzetméterrel. Európában csak az albánok laknak kisebb területen összezárva, ők átlagosan 8 négyzetméter lakható területet vehetnek igénybe.

Romániában a szociológusok új lakáskoncepció, olyan hosszú távú stratégia kidolgozását sürgetik, amely ösztönözi az építőipari befektetéseket.