A vártnál jobb eredmény az Alcatelnél

MTI
2005.07.12. 11:45
A vártnál nagyobb lett a francia Alcatel távközlési konszern adózott eredménye a második negyedévben, elsősorban a mobil üzletág bővülésének köszönhetően. A vállalat keddi bejelentése után négyhavi csúcsra, közel 8 százalékkal nőtt az Alcatel részvényeinek árfolyama Párizsban.

Európa második számú és a világ harmadik távközlésiberendezés-gyártójának árbevétele 8 százalékkal 3,14 milliárd euróra emelkedett a második negyedévben az egy évvel korábbihoz képest - változatlan árfolyamokon 10 százalékos lett volna a növekedés -, a részvényarányos eredmény 8,3 százalékkal 0,13 euróra emelkedett. A számok előzetesek, az adózott eredmény teljes összegét még nem közölték.

A társaság jelentős átalakuláson ment keresztül az utóbbi időben, csökkentették a költségeket, és a távközlési berendezések globális piacon mutatkozó általános keresletcsökkenése miatt jobban összpontosítanak a feltörekvő piacokra.

Az első negyedévben az Alcatel 124 millió eurós adózott eredményt ért el a tavalyi utolsó negyedévi 25 millió euró helyett, de az eredmény visszaesett a tavalyi első negyedévi 278 millió euróhoz viszonyítva. A forgalom 2,607 milliárd euró volt - az elemzők 2,614 milliárdra számítottak -, kisebb a negyedik negyedévi 3,806 milliárdnál, de 3,7 százalékkal több a tavalyi első negyedévi 2,515 milliárdnál. Változatlan euróárfolyamon 6,1 százalékos lett volna a növekedés.

Az Alcatel, háromévi sorozatos veszteség után, a tavalyi első negyedévtől ismét nyereséges, mindenekelőtt a mobilhálózati berendezések iránt növekvő keresletnek köszönhetően.