Géza
-11 °C
-4 °C

Sztrádaprivatizáció Franciaországban

MTI
2005.07.15. 16:41
Már dolgozunk az autópályák privatizációs tervén - közölte pénteken a francia pénzügyminisztérium szóvivője. A La Tribune című francia lapban megjelent értesülésre reagált, miszerint a gazdasági-pénzügyi tárca "napokon belül" bejelenti, miként képzeli el az állam kiszállását a fizetős autóutakat kezelő társaságokból, s pályázatot ír ki erről.

Már a múlt hónapban jelezte Jean-Francois Copé költségvetési miniszter, hogy az autópálya-privatizációra 8-10 hónapon belül sor kerülhet. A kormány mintegy 11 milliárd euróra számíthat, ha eladja részesedését három pályakezelő társaságban, csökkentendő államadósságát.

Számos vállalkozást érdekelhet az ügylet, elsősorban azokat a nagy francia építőipari beruházókat (Vinci, Bouygues, Eiffage), amelyek már tulajdoni résszel rendelkeznek a társaságokban. Emellett olyan nagy európai társaságok is érdeklődhetnek, mint a spanyol Fomento de Construcciones y Contratas SA, a Grupo Ferrovial SA vagy az Abertis Infraestructuras SA. A francia állam egy autópálya-kezelőben 50 százalékos, másik kettőben 70-75 százalékos részesedéssel rendelkezik ez idő szerint.