MasterCard: jelentős bővülés Magyarországon

MTI
2005.07.18. 15:51
A MasterCard Europe adatai szerint 2005. március 31-én 1,31 millió darab MasterCard és MasterCard Electronic típusú kártya volt forgalomban Magyarországon, ez 23,7 százalékos bővülés a tavalyi első negyedévben regisztrált 980 ezer darab kártyához képest - közölte az MTI-vel a nemzetközi kártyatársaság. A kártyabirtokosok Magyarországon az év első negyedében 6,3 millió tranzakciót hajtottak végre - 17 százalékkal többet, mint a tavalyi első három hónapban. Ezekkel összesen 940 millió dolláros - a tavalyi első három havinál 13,6 százalékkal nagyobb - forgalmat generáltak.

Az idén tovább emelkedett az elfogadóhelyek száma is: 4,9 százalékos bővülést követően már több mint 20 ezer kereskedőnél használhatják plasztikjukat a kártyabirtokosok. Az EU-tagországok rangsorában Magyarország a MasterCard márkájú kártyák forgalmazásában a kilencedik helyen áll, maga mögé utasítva például Ausztriát, Csehországot, Lengyelországot, Belgiumot, Dániát.

Tovább emelkedett a Maestro kártyák száma is, a tavalyi első negyedévhez képest 3,55 százalékkal, így március végén elérte a 2,77 millió darabot. Március végén 2.800 darab ATM és 20.400 Maestro elfogadóhely állt országszerte a magyar kártyabirtokosok rendelkezésére.

Az idén a Platina kártya bevezetésével a magyarországi HVB Bank is csatlakozott a három - Arany, Platina és World Signia - kártyaprogramból álló MasterCard Prémium programhoz.