Sára, Márió
2 °C
6 °C

Magyar és francia borok együtt Amerika ellen

MTI
2005.07.21. 13:46

Magyar-francia borpiaci együttműködésre tett javaslatot az a Rhone és Elzász vidékéről érkező francia bormarketing delegáció, amely az amerikai piacon szeretne együttműködni a jövőben magyar borászokkal - tájékoztatta az MTI-t Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkár-helyettese csütörtökön Budapesten.

A szakember elmondta: a két francia borvidékről érkezett szakértők ezen a héten kedden és szerdán tárgyaltak a Magyar Bormarketing Kht. alapítóinak megbízottaival.

A francia tárgyalódelegáció ajánlatot tett arra, hogy a két francia borvidék és a Magyar Bormarketing Kht. közösen pályázzon uniós forrásokra annak érdekében, hogy a Rhone vidéki vörös-, valamint az elzászi fehér borokat és a tokaji borokat jobban megismertessék az amerikai borpiacon.

A program három évre szólna, és évenként 1-1 millió euró állna rendelkezésre az amerikai piac megdolgozására. A pályázatot október 1-ig kell az Unióhoz benyújtani.

Horváth Csaba úgy vélte, hogy az együttműködési szerződést néhány héten belül alá lehet írni, és így reális esély nyílik arra, hogy a tokaji bort valóban ismertté lehessen tenni az Egyesült Államokban.

A főtitkár-helyettes kiemelte, hogy a pályázaton a magyarok egyenrangú félként vesznek részt, és a továbbiakban újabb Európai Unión kívüli országokban is látnak lehetőséget ilyen együttműködésre a franciákkal.