Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Pénzt kapnak az állattartók

Napi Gazdaság
2005.07.22. 12:22
Az illetékes brüsszeli bizottság tegnapelőtt hozzájárult ahhoz, hogy Magyarország 10 milliárd forintot átcsoportosítson az agrárbüdzsén belül, jelentette be Benedek Fülöp, az agrártárca közigazgatási államtitkára mai sajtótájékoztatóján.

Az átcsoportosított összegből fedezik a kormány 100 lépés progamjához kapcsolódó agrárintézkedések egy részét, s jut belőle az állattartóknak is. Mint kiderült, az idén őszi kalászos gabonából a korábbi 8 millió tonnával szemben, kukoricából pedig továbbra is 8 millió tonnát várnak a szakemberek.

Ennek kapcsán a Napi Online kérdésére a sajtótájkoztatón jelen lévő Vancsura József, a Gabonatermesztők Szövetsége elnöke kifejtette: bár az esőzések hatására romlott a búza minősége - ha emiatt akár a legrosszabb, azaz 50- 50 szzalékos lesz az étkezési és takarmány minőségű búza aránya - még mindig több takarmánygabona lesz, mint amennyi hazánknak szükséges.

Ebből tehát célszerű lenne exportálni - fogalmazott a szakember, hozzátéve: a szövetség és a tárca egyetért abban, hogy a kedvezőtlen időjárás hatására a Budapesti Árutőzsdén kialakult árak - nőttek az étkezési és csökkentek a takarmánybúza jegyzséi - nem maradnak a jelenlegi szinten, vagyis a takarmánybúza árának emelkednie kellene.