Előre tekint a jegybank

Napi Gazdaság
2005.07.22. 16:04
Új szakaszba ért a magyar monetáris politika, az MNB ezentúl hosszabb, 2006 utáni időszakokat vizsgálhat majd annak érdekében, hogy fenntartható szintre állítsa be az irányadó kamatszintet, mondta Neményi Judit a Reutersnak.

A monetáris tanács tagja által ismertetett új technika szerint az inflációs trendet 5-8 negyedévre előre vizsgálná az MNB és ez alapján döntene a célról. Neményi Judit a Napi Online-nak hansúlyozta: ez a személyes véleménye, egy módszer, hogy miként lehetne a monetáris polititát alakítani, hogy a jegybank akkor se kényszerüljön kamatemelésre, ha kedvezőtlenné válik az inflációs környezet.

Neményi kiemelte: ez nem tükrözi a jegybank konkrét álláspontját a jövőbeni teendőket illetően, azt majd konszenzussal állapítják meg a szakértők. Bár a mostani kilátások alapján tovább mérséklődhet a kamat, ha viszont az európai kamatszint változik, akkor az MNB-nek is lépnie kell. Neményi Judit úgy véli, hogy az árstabilitásra koncentráló jegybanknak a 2007 és a későbbi inflációs célt valahol 3 százalék körül kellene kitűzni, hagyva némi mozgásteret.