Apad a Siemens nyeresége

MTI
2005.07.28. 10:19

A német Siemens vegyes nehézipari cég és mobiltelefon-gyártó az üzleti éve júniussal zárult harmadik negyedéről 389 millió eurós adózott eredményt jelentett csütörtökön, az egy évvel korábbi 815 millió euró után.

Valamivel jobb volt a helyzet az időközben eladott, illetve a csoportmérlegből kivett részesedéseket nem számolva: a folytatódó tevékenységek adózott eredménye csak 625 millió euróra fogyatkozott az egy évvel azelőtti 871 millióról. A kiszervezés főleg a mobiltelefon-gyártást érintette.

Az üzemi eredmény 980 millió euróra apadt 1,333 milliárdhoz képest. A megrendelések a negyedév végén 19,935 milliárd eurót értek, 9 százalékkal többet, mint egy évvel azelőtt. A forgalom az egy évvel korábbi negyedhez képest 7 százalékkal 18,75 milliárd euróra nőtt.

A legutóbbi negyedévben a távközlési részleg járt a legrosszabbul, igazolva az átszervezés szükségességét: adó utáni vesztesége 70 millió euró lett az egy évvel korábbi 209 milliós adózott eredmény helyett. A többi részlegben majdnem mindenütt javultak az eredmények, kivéve az erőművi berendezéseknél.

A mobiltelefonkészülék-gyártást külön jogi személyiségű cégbe szervezték ki, és partnert kerestek neki. Az átszervezés költsége miatt azonban "nehéz megbecsülni, növekedhet-e a profit az idén", írták.

Június elején közölték, hogy a veszteséges mobiltelefon-gyártó részleget a tajvani BenQ konszernnek adják át, és nem alakítanak közös vállalatot. A mobilgyártó részleg leválasztása a Siemensnek 350 millió euró többletterhet jelent, a német vállalat nem jut pénzhez a leválasztás révén. Az ügyletet szeptember végéig zárják, az eladási árat nem közölték. A Siemens a tranzakció során 2,5 százalékos részesedést szerez a BenQ-ban. A két vállalat a jövőben szoros üzleti kapcsolatokat épít ki, a BenQ a német cég előnyt élvező beszállítója lesz a mobil távközlési eszközökben. A BenQ öt éven át használhatja a Seimens megfelelő piaci-és márkajeleit.

A márciussal zárult második üzleti negyedévben a Siemens 781 millió eurós adózott eredményt ért el, jócskán elmaradva az egy évvel korábbi 1,21 milliárdtól.

Az üzemi eredménye 1,1 milliárd euróra nőtt az egy évvel korábbi 1,08 milliárdról, a forgalma 18,56 milliárd euróra emelkedett 17,79 milliárdhoz képest, jelentették a cégnél szerdán. A megrendelések 20,67 milliárd eurót értek, meghaladva az egy évvel korábbi 19,72 milliárdot.

A legtöbb részleg javított az egy évvel korábbihoz képest, de mobiltelefonokból 9,3 milliót adtak el a márciussal zárult negyedévben, az egy évvel korábbi 12,8 millió helyett.