Nőtt a Suzuki profitja

MTI
2005.08.02. 11:46
A júniussal zárult első üzleti negyedévben a japán Suzuki autógyár adózott eredménye 1,7 százalékkal 16,83 milliárd jenre nőtt az egy évvel korábbi 16,56 milliárd jenhez képest, közölték kedden.

Az adó előtti eredmény 29,69 milliárd jenre javult 28,58 milliárdhoz képest, az üzemi eredmény 4,6 százalékkal 28,78 milliárd jenre emelkedett 27,51 milliárdhoz képest, meghaladva az elemzői várakozásokat, a forgalom 8,6 százalékkal 637,85 milliárd jenre bővült az egy évvel azelőtti 587,29 milliárdhoz képest. A forgalomnövekedés zöme Ázsiából, Európából és Észak-Amerikából származott. A Suzuki 20 százaléka az amerikai General Motorsé.

A legnagyobb japán kisautógyárban, a Suzukinál, ötévi profitnövekedés után, erre a pénzügyi évre nyereségcsökkenést valószínűsítenek, mert a nagy keresletnövekedésre számítva növelik a termelő beruházásokat világszerte. A mostani pénzügyi évre 48 milliárd jenes adózott eredményt és 90 milliárd jenes üzemi eredményt várnak a cégnél. Azt jósolják a vállalatnál, hogy az eladott autók számát 16 százalékkal 2,189 millióra növelik világszerte.

A tavasszal zárult üzleti évben a Suzuki Motor Corp. 38 százalékkal növelte adózott eredményét, több mint 60 milliárd jenre, meghaladva a vállalati előrejelzést.

Az értékesítés 7,6 százalékkal növekedve elérte a 2,37 billió jent, ez rekord a Suzuki történetében, annak ellenére, hogy a hazai üzemekben, az acélhiány miatt, lemondtak a termelés utolsó negyedévre tervezett rendkívüli növeléséről, miután decemberben is lemondtak néhány, többtermelésre szánt rendkívüli munkanapot.

Összesen 1,89 millió autót adtak el, ebből 1,22 milliót Japánon kívül, a növekedés külföldön 10,7 százalékos volt. A gyártó elsősorban az ázsiai és az európai piacon fejlődött gyorsan, ezen belül egyrészt Indiában és Indonéziában, másrészt Magyarországon. Emiatt várható, hogy japán gyártókapacitásaiból az eddiginél többet helyez át ezekbe országokba, közölték még az üzleti év végén.

Júniusban az indonéziai és a magyarországi termelés rekordra nőtt, mondták kedden a Suzuki központjában. A Suzuki esztergomi gyárában az év végétől indul meg egy új modell sorozatgyártása.