Jenő
-3 °C
6 °C

Kelet-Európában nyereséges a Metro

Napi Gazdaság
2005.08.03. 08:28

A második negyedévben 6,5 százalékkal nőtt a német Metro AG adózott nyeresége, miután a Németországban lanyhuló keresletet ellensúlyozni tudták a tárasaság kelet-európai részlegének sikerei. Az árbevétel alapján a Wal-Mart Stores Inc. és a Tesco Plc után a világ harmadik legnagyobb kiskereskedelmi áruházlánca 140,2 millió eurós nető eredményről számolt be, szemben az egy évvel korábbi 132,8 millió euróval, viszont üzemi nyeresége 1,4 százalékkal, 316 millió euróra mérséklődött.

A társaság nettó árbevétele 3,6 százalékkal, 13,83 milliárd euróra bővült április és június között, nagyrészt annak köszönhetően, hogy a kelet-európai divíziónál 22 százalékos volt a forgalom bővülése.

A harminc országban összesen 2445 áruházaqt üzemeltető Metro tervei szerint a forgalom 5-6 százalékkal, az egy részvényre jutó nyereség pedig 8-12 százalékkal nő az idén. A cég alapvetően kelet felé terjeszkedik, idén nyitja meg első egységét Oroszországban, és Romániában is jelentős expanzióra lehet számítani. Tradicionális piacán, Németországban is jelentős beruházások várhatóak, de itt elsősorban a marketing területére koncentrál majd az árak csökkentésére készülő vállalat.

A Matro eredményességét nagyban befolyásolhatja, hogy mi lesz a sorsa a Praktiker barkácsáruházláncnak. A vállalat június végén jelentette be, hogy megvizsgálja, milyen hatásai lennének a vállalatra a Praktiker Bau-Haimwerkermaerkte AG eladásának, döntés azonban még nem született. Mind a Metro, mind a Praktiker jelen van Magyarországon is.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?