Natália
1 °C
7 °C

37 százalékkal csökkent a Credit Suisse nyeresége

MTI
2005.08.03. 08:59

A svájci Credit Suisse bankcsoport a második negyedévben 919 millió svájci frankos adózott eredményt ért el, 37 százalékkal kisebbet a tavalyi második negyedévi 1,46 milliárdnál, a leggazdagabb magánügyfelekkel foglalkozó részleg visszaesése miatt. Az eredményt 624 millió svájci frankos egyszeri tételek is terhelték. Az elemzők 1,36 milliárd svájci frankot vártak most.

A teljes nettó bankbevétel 14,1 milliárd svájci frankra nőtt 13,73 milliárdhoz képest, jelentették a bankban szerdán. A saját tőke megtérülése 9,8 százalékra romlott az egy évvel korábbi 16,6 százalékról.

Az első negyedévben a Credit Suisse 1,91 milliárd svájci frankra növelte az adózott eredményét az egy évvel korábbi 1,86 milliárdhoz képest. Az elemzők átlagosan 1,56 milliárd svájci frankot vártak az idei első negyedről.

A nettó bankbevétel 17,06 milliárd svájci frankra emelkedett 16,81 milliárdhoz képest, közölték a bankban szerdán. Már az első negyedév végén jelezték, hogy a második negyedévben lassulásra számítanak, még nettó bevételből is kevesebbre számítottak, de a második félévben javulni fognak a piaci körülmények.

Áprilisban közölték, hogy a Credit Suisse csoport teljes egészében magába olvasztja a Credit Suisse First Boston befektetési részleget. A tranzakció - amit a hatóságoknak még jóvá kell hagyniuk - várhatóan 2006-ban zárul le.

Az átalakítás csak technikai jellegű, nem érinti sem az ügyfeleket, sem az alkalmazottakat, sem a leányvállalatokat. A cél az, hogy integrálják a bank tevékenységét az "egy bank" koncepció alapján, és javítsák a hatékonyságot. A bank 2008-ban 8 milliárd svájci frankot meghaladó nyereséget akar elérni.

Az összevont bank neve Credit Suisse lesz, de használni fogják a Credit Suisse First Boston és a Credit Suisse Asset Management márkanevet is. A piaci értéket tekintve kilencedik európai pénzintézetnél 60 ezren dolgoznak, a csoport tavaly 1200 ezer milliárd svájci frank vagyont kezel.

Tavaly a Credit Suisse 5,628 milliárd svájci frankra növelte adózott eredményét a 2003-as 770 millió frankról; 1,50 frank osztalékot fizetnek részvényenként a 2003-as 0,50 frank után. A Credit Suisse First Boston befektetési társaság adózott eredménye 64 százalékkal 1,843 milliárd frankra emelkedett tavaly.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?