Aliz
6 °C
14 °C

Csökken a fogyasztás az EU-ban

MTI
2005.08.03. 11:46

Az euróövezetben júniusban 0,9 százalékkal volt nagyobb a kiskereskedelmi forgalom, mint tavaly júniusban, a tizenkét havi növekedés számottevően lassult a májusi 1,9 százalékról, jelentették az EU statisztikai hivatalában szerdán.

Az előző hónaphoz képest 0,4 százalékkal nőtt a forgalom, a májusi, 1,1 százalékos többlet után. Németországban júniusban is csökkent a forgalom az előző hónaphoz képest, 0,3 százalékkal.

A nyugat-európai gazdaságfejlődésnek az utóbbi időben a legnagyobb kerékkötője a fogyasztói bizalom hiánya. Ördögi kör alakul ki: a magas nyersanyag- és energiaáraktól és a belső kereslethiánytól szenvedő vállalatok a munkaköltségeken próbálnak spórolni, ami további keresletcsökkenéshez vezet az elbocsátásoktól, gyengülő bérektől és benzin- és áramáremeléstől tartó polgárok körében.

Az Európai Bizottság legutóbbi felmérése szerint az üzleti bizalom valamelyest nőtt az elmúlt hónapban az euróövezetben, de a fogyasztói bizalom nem változott.

Az egész EU átlagában júniusban 1,7 százalékra csökkent a kiskereskedelmi forgalom tizenkét havi bővülése a májusi 2,0 százalékról. Az előző hónaphoz képest 0,5 százalékra lassult a növekedés a májusi 0,8 százalékról.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?