Gergely
6 °C
23 °C

EU fenyegetés az uniós pénzügyi szolgáltatások bevezetéséért

MTI
2005.08.03. 13:32

Az Európai Bizottság arra szólított fel szerdán 16 uniós tagországot, hogy azok sürgősen fogadják el az unió pénzügyi szolgáltatásokra vonatkozó rendelkezéseit, különben az európai bíróság büntetőeljárást indíthat ellenük.

A bizottság arra törekszik, hogy a 25 tagú unión belül összhangot teremtsen a pénzügyi szolgáltatásokban, létrehozza azok egységes piacát. A bizottság belső piaci ügyekben illetékes biztosa, Charlie McCreevy közleményében hangsúlyozta, hogy a 16 országnak sürgősen rögzítenie kell a piac megsértésére vonatkozó szabályokat.

" Az elmúlt hat évben jelentős erőfeszítéseket tettünk egy nyitott, integrált és versenyképes európai pénzpiac megteremtésére. Néhány tagország azonban elmaradásban van " - olvasható a közleményben. Az érintett 16 ország: Belgium, Nagy Britannia, Csehország, Görögország, Spanyolország, Franciaország, Írország, Ciprus, Lettország, Luxemburg, Hollandia, Lengyelország, Portugália, Finnország, Svédország és Magyarország.

Amennyiben a tagországok nem tesznek eleget a felszólításnak és a bizottság szabta - rendszerint két hónapos - határidőnek, úgy az unió végrehajtó testülete az Európai Bírósághoz fordulhat panasszal.