Olivér
5 °C
8 °C

26 százalékkal csökkent az Unilever profitja

MTI
2005.08.04. 09:33

Az utóbbi két évben nehézkes értékesítéssel küszködő brit-holland élelmiszeripari és vegyes háztartásicikk-gyártó, a Unilever adózott eredménye a második negyedévben 26 százalékkal 787 millió euróra csökkent a folytatódó tevékenységekből a tavalyi második negyedhez képest, elsősorban értékleírások okozta egyszeri tételek miatt.

Az üzemi eredmény 18 százalékkal 1,265 milliárd euróra fogyatkozott, a bevétel 1 százalékkal 10,222 milliárd euróra nőtt, jelentették a vállalatnál csütörtökön. A forgalom kizárólag szerves növekedésből emelkedett. A csütörtöki beszámolóban panaszolták a nyugat-európai piac folytatódó gyengeségét, de hozzátették, hogy most már sikerül stabilizálni a Unilever piaci részesedését, ráadásul Észak-Amerikában javul a piac. Az év hátralévő részére nem várják a piaci körülmények javulását.

Az első negyedévben a Unilever az adózott eredménye, 934 euró, 24 százalékkal meghaladta a tavalyi első negyedévit. Ez részvényenként 0,96 eurónak felel meg, 25 százalékkal több az egy évvel korábbinál; az elemzők 0,71-0,76 euró között várták az eredményt.

Az üzemi eredmény 8 százalékkal 1,416 milliárd euróra nőtt, benne 73 millió euróval, amely részesedések eladásából származott, a forgalom 2 százalékkal 9,266 milliárd euróra emelkedett, szervesen - vagyis a valutaárfolyamok és a csoport-összetétel változásait leszámítva - 6 százalékos volt a forgalomnövekedés.

Az idei évről azt mondják a vállalatnál, hogy az európai piac továbbra is nagyon nehéz, de a fejlődő piacok jobbak. Tavaly az utolsó negyedévben a Unilevernek 238 millió eurós adó utáni vesztesége volt, az egy évvel korábbi 733 millió eurós adózott eredmény helyett, változatlan valuta-árfolyamokon számolva. A forgalom 10,759 milliárd euróra nőtt 10,694 milliárdhoz képest.

Tavaly egész évben, változatlan árfolyamokon, az adózott eredmény 31 százalékkal 1,9 milliárd euróra esett vissza, egyszeri tételek nélkül 4 százalékkal 4,09 milliárd euróra nőtt. A forgalom 2 százalékkal 42,023 milliárd euróra fogyatkozott, változatlan árfolyamokon.

Tavaly folyó áron a forgalom 6 százalékkal 40,37 milliárd euróra csökkent, az adózott eredmény 32 százalékkal 1,876 milliárd euróra fogyatkozott, egyszeri tételek nélkül 3,969 milliárd euróra nőtt. Ez év elejétől a vezetés egységesítésével és szerkezetváltással akarnak úrrá lenni a helyzeten. Ennek költsége a forgalom 0,5-1 százalékát teszi ki. Mindenekelőtt hétről négyre csökkentik a felső vezetés létszámát. Feladták a duális vezetési szerkezetet: a 75 éves hagyománnyal szakítva véget vetettek a két elnök, két igazgatótanács rendszerének, és a holland elnököt, Antony Burgmanst nem-ügyvezető elnökké, az angol elnököt, Patrick Cescaut pedig vezérigazgatóvá nevezték ki.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?