Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Félszáz milliárdos CIB-hitel az Nemzeti Autópálya Rt.-nek

MTI
2005.08.04. 09:40

A Nemzeti Autópálya Rt. (NA) a CIB Banktól vett fel hitelt magánbefektetői forrás bevonásával épülő autópálya szakaszok esetén, az új kormányhatározatok szerint megtérítendő költségek átmeneti finanszírozására - tartalmazza a Közbeszerzési Értesítő.

Az 52,8 milliárd forintos hitelt a pályázaton nyertes CIB Közép-európai Nemzetközi Bank Rt.-től egy összegben június 30-án hívta le, visszafizetése december 15-én egy összegben esedékes, de az előtörlesztés is lehetséges. A hitel kamatbázisa az 5 havi BUBOR plusz 0,125 százalék.

A hitelszerződés becsült díja 2 milliárd forint, a hirdetmény nélküli tárgyalásos tenderre a nyertes CIB Bank mellett a HVB Bank és a Calyon Bank Magyarország közösen nyújtott be pályázatot. A társaság a kormány egy március 29-én hatályba lépett rendeletével, valamint egy június 29-én hatályba lépett törvénnyel indokolta a hitelfelvételt és az előre nem látható okból előállt rendkívüli sürgősség esetén alkalmazható hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárást.

A gyorsforgalmi úthálózat közérdekűségéről és fejlesztéséről szóló rendelet és törvény alapján az NA Rt-nek el kell számolnia a magyar állammal a törvényben megjelölt gyorsforgalmi útberuházásokkal, amelyeket átruháztak az NA Rt.-re. A június végi kormányhatározat június 30-i határidőt szabott meg a fizetési kötelezettség teljesítésére, és a teljesítéséhez külső források bevonását írta elő.