Ferenc
10 °C
29 °C

Félszáz milliárdos CIB-hitel az Nemzeti Autópálya Rt.-nek

MTI
2005.08.04. 09:40

A Nemzeti Autópálya Rt. (NA) a CIB Banktól vett fel hitelt magánbefektetői forrás bevonásával épülő autópálya szakaszok esetén, az új kormányhatározatok szerint megtérítendő költségek átmeneti finanszírozására - tartalmazza a Közbeszerzési Értesítő.

Az 52,8 milliárd forintos hitelt a pályázaton nyertes CIB Közép-európai Nemzetközi Bank Rt.-től egy összegben június 30-án hívta le, visszafizetése december 15-én egy összegben esedékes, de az előtörlesztés is lehetséges. A hitel kamatbázisa az 5 havi BUBOR plusz 0,125 százalék.

A hitelszerződés becsült díja 2 milliárd forint, a hirdetmény nélküli tárgyalásos tenderre a nyertes CIB Bank mellett a HVB Bank és a Calyon Bank Magyarország közösen nyújtott be pályázatot. A társaság a kormány egy március 29-én hatályba lépett rendeletével, valamint egy június 29-én hatályba lépett törvénnyel indokolta a hitelfelvételt és az előre nem látható okból előállt rendkívüli sürgősség esetén alkalmazható hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárást.

A gyorsforgalmi úthálózat közérdekűségéről és fejlesztéséről szóló rendelet és törvény alapján az NA Rt-nek el kell számolnia a magyar állammal a törvényben megjelölt gyorsforgalmi útberuházásokkal, amelyeket átruháztak az NA Rt.-re. A június végi kormányhatározat június 30-i határidőt szabott meg a fizetési kötelezettség teljesítésére, és a teljesítéséhez külső források bevonását írta elő.