Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

BorsodChem-Linde beruházást támogat a GKM

MTI
2005.08.04. 12:33

A BorsodChem Rt. és a Linde Gáz Magyarország Rt. összesen 135 millió euró, mintegy 33 milliárd forint értékű beruházását a Befektetésösztönzési Célelőirányzatból közvetlenül támogatja a kormány, továbbá képzési támogatást és adókedvezményt is igénybe vehetnek a befektetők.

Garamhegyi Ábel a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium külgazdasági helyettes államtitkára csütörtökön a budapesti sajtótájékoztatón elmondta: a vegyipari beruházást nemcsak a mérete, hanem a technológiája- és a többlet export lehetősége miatt támogatják.

A BorsodChem vezérigazgatója, Kovács F. László elmondta, hogy a társaság árbevételarányos exportja a jelenlegi 82 százalékról 90 százalékra emelkedik az új kapacitások belépésével. Kiemelte: a cég csehországi leányvállalatának telephelyén - ahol szintén a Linde csoporttal működik együtt - tervezte eredetileg a beruházást, de a támogatások miatt mégis a kazincbarcikai megvalósítást választották.

A BorsodChem, amely az idén összesen 41,8 milliárd forintot költ beruházásokra, 100 százalékos adókedvezményt élvez, míg a Linde a beruházás révén 6-7 százalékpontos adókedvezménnyel számol - mondta el az MTI-nek Kovács F. László és Érdi György, a Linde Gáz Magyarország Rt. vezérigazgatója.

A BorsodChem a mintegy 80 millió eurós beruházásban új, évi 100 ezer tonna MDI (metilén-difenil-diizocianát) kapacitást épít ki, a Linde Gáz Rt. pedig 55 millió euró ráfordítással szén-monoxid és hidrogénüzemet hoz létre a BorsodChem kazincbarcikai telephelyén. A Linde a beruházást saját-, és a Linde konszern forrásából valósítja meg, nem vesz fel hozzá hitelt.

A BorsodChem új MDI üzeme saját fejlesztésű technológiára épül, míg az eddigi kapacitások japán licencet használnak - emelte ki a BorsodChem vezérigazgatója.

A Linde a beruházás révén megnövekedett ipari gázt a BorsodChemnek adja el 15 éves szállítási szerződés alapján. A Linde most augusztusban kezdi meg a próbaüzemet az új gyáraiban, utána helyezik próbaüzembe a Borsodchem új MDI gyárát, ahol a kereskedelmi termelés jövőre eléri a 80 000 tonnát.

A Linde Gáz Magyarország Rt. a Linde AG magyarországi leányvállalata. A cég tavaly 23 milliárd forint nettó árbevételt ért el, de profitadatokat nem közölt. A BorsodChem az elmúlt évben konszolidáltan 147,7 milliárd forint nettó árbevételt és 17,15 milliárd forint adózott nyereséget könyvelt el. A Linde mintegy 500 főt foglalkoztat, a BorsodChem létszáma pedig 4200 fő körül van. A beruházások idején naponta mintegy 1.000 szerelő munkás dolgozott a BorsodChem és a Linde telephelyén - mondta Kovács F. László.