Valér
-2 °C
0 °C

Eddig 110 milliárd forint Gripen-ellentételezést fogadtak el

MTI
2005.08.05. 13:57
A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium ellentételezési tárcaközi bizottsága újabb 912 millió svéd korona (23 milliárd forint) értékű export- és beruházás teljesítését fogadta el a Gripen harci repülőgépek szállításával kapcsolatos ellentételezésként, és ezzel eddig 110 milliárd forintot, a teljes érték 58 százalékát teljesítette a svéd fél. Kóka János gazdasági tárcavezető elmondta, hogy az ellentételezésben nagyon fontos, hogy a 2001-ben aláírt ellentételezési megállapodás alapján a svéd fél a Gripen harci repülőgépek beszerzésének értékénél jóval nagyobb értékű befektetést és exportot vállalt.

Az eddig teljesített, 110 milliárd forint értéket meghaladó ellentételezés 70 százaléka export, 30 százaléka befektetések formájában valósult meg, és olyan szektorokban, mint a gépipar, az informatika és az autóiparba fektettek be a svéd cégek, illetve partnereik, vagy növelték az exportot. A mostani, hatodik alkalommal benyújtott teljesítési okmányok az Electrolux exporttöbbletét és az Ericsson beruházását ismerik el 912 millió svéd korona, azaz 22,94 milliárd forint értékben, mondta el az MTI-nek Szabó Sándor, a GKM ellentételezési osztályának vezetője.

A most elfogadott ellentételezési tételeket a legmagasabb, 1,5-es szorzóval hagyta jóvá az ellentételezési tárcaközi bizottság - mondta Szabó Sándor. Ennél magasabb értéket számítanak be majd az Electrolux 65 millió eurós zöldmezős nyíregyházi beruházásaként, mert a regionális fejlesztést is figyelembe veszik.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!